https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ikääntyminen tuo haastetta ydinvoimalaitoksille

Ikääntyminen tuo jatkuvasti uusia haasteita Suomen toimiville ydinvoimalaitoksille. Olkiluoto 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 on rakennettu jo 70-luvulla, ja niissä on edelleen paljon alkuperäistä tekniikkaa. Kun jotakin menee epäkuntoon, ei varaosien saaminen ole itsestäänselvyys, kertoo Länsi-Suomi verkkolehti.

Sekä Teollisuuden Voiman että Fortumin on toimitettava omat ikääntymisenhallintaohjelmansa Säteilyturvakeskukselle (Stuk) ennen vuoden loppua.

Ohjelmissa on muun muassa esitettävä, miten yhtiöt varmistavat varaosien saatavuuden. Myös henkilöstön ikääntymiseen liittyvät seikat, kuten eläköityvien työntekijöiden tietotaidon siirto on esitettävä ohjelmissa.

Stukin varajohtaja Tomi Routamo ei pidä ikääntymistä suomalaisvoimaloiden turvallisuuden kannalta akuuttina riskinä. Ikääntymisen hallinnan puutteet johtaisivat hänen mukaansa todennäköisemmin käyttöongelmiin.

Varaosien puute saattaa esimerkiksi estää voimalan uudelleenkäynnistyksen vuosihuollon jälkeen. Näin kävi Olkiluodossa vuonna 2011, kun käynnistys viivästyi kolme päivää puuttuvien varaosien vuoksi. Pahimmillaan voimalaitoksiin on haalittava käytettyjä osia ulkomailta käytöstä poistetuista ydinvoimaloista.

Stuk patistaa voimayhtiöitä myös esittämään, miten ne estävät väärennettyjen osien asennuksen ydinvoimalaitoksiin.

–  Väärennökset eivät ole olleet erityinen ongelma Suomessa, mutta maailmalla on tapauksia ollut, joten siihen mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti, Routamo sanoo artikkelissa.

Ikääntymisen hallintaohjelma

Luvanhakijan on toimitettava uuden ydinlaitoksen käyttölupaa hakiessaan STUKille hyväksyttäväksi ydinlaitoksen ikääntymisen hallintaohjelma, jota noudatetaan ydinlaitoksen käytön aikana. Ohjelmassa on esitettävä ydinlaitoksen ikääntymisen hallinnan toimintaprosessi muun muassa seuraavien tekijöiden osalta:

- Ikääntymisen hallinnan organisointi (vastuut, tehtävät, koordinointi)

- Ikääntymisen hallinnan tuloksellisuuden mittaaminen (esimerkiksi laitososien vikatrendit ja vesikemian parametrit ja muut vastaavat tekijät, joiden perusteella voidaan arvioida laitososien käyttökuntoisuuden kehityssuuntaa pitkällä aikavälillä)

- Kunnonvalvonnan ja kunnossapidon palautetiedon, muiden ydinlaitosten käyttökokemusten ja ikääntymiseen liittyvän tutkimustiedon hyödyntäminen laitososien ikääntymisen hallinnassa

- Laitososien ikääntymisen hallinnan suhde turvallisuusmerkitykseen (esimerkiksi kunnonvalvonta- ja kunnossapitolaajuuden määrittely laitososan turvallisuusmerkityksen perusteella)

Ikääntymisen seurantaraportti

Luvanhaltijan on ydinlaitoksen käytön aikana toimitettava vuosittain STUKille tiedoksi laitososien ikääntymisen hallinnan seurantaraportti vuoden ensimmäisellä kolmanneksella.

Seurantaraportissa on esitettävä ikääntymisen hallintaan kuuluvista laitososista seuraavat tiedot:

- vikojen lukumäärien ja vikatyyppien kehityssuunta pitkällä aikavälillä

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.