https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

PVO-Vesivoima investoi ensimmäiseen ultrakondensaattoriinsa – pilottihanke käyntiin ensi vuonna

Iijoen Kierikin vesivoimalaitoksen alueelle sijoittuvalla pilottihankkeella kerätään kokemusta mahdollista laajempaa investointia varten. Teknologia pidentää voimalaitoksen elinkaarta. Tavoitteena on rakentaa ultrakondensaattoreilla toteutettu energiavarasto yhtiön jokaiselle vesivoimalaitokselle

8d123e4f-82c5-4e29-97d9-16c550764e95-w_960

Kierikin voimalaitos. Kuva: Kai Tirkkonen

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima on päättänyt investoida 3 megawatin ultrakondensaattoreilla toteutettuun energiavarastohankkeeseen. Iijoen Kierikin vesivoimalaitoksen alueelle sijoittuva hanke on PVO-Vesivoiman ensimmäinen. Sen rakennustöiden suunnitellaan käynnistyvän vuoden 2024 puolella.

Pilottihankkeella kerätään käytännön kokemusta mahdollista laajempaa investointia varten. PVO-Vesivoiman suunnitelmana on rakentaa ultrakondensaattoreilla toteutettu energiavarasto yhtiön jokaiselle vesivoimalaitokselle.

Sään mukaan vaihtelevan energiatuotannon, erityisesti tuulivoiman, osuuden merkittävä kasvu on muuttanut energiamarkkinaa. Sähköverkkoon tarvitaan säätökykyä, jotta se pysyy vakaana silloinkin, kun sähköntuotannossa ja -kysynnässä tulee muutoksia. Vesivoimalaitoksen yhteydessä toimivan ultrakondensaattorin avulla voidaan vastata hyvin nopeasti muutoksiin. 

– Nyt tehtävä investointi nivoutuu suoraan uusiutuvan energian kasvuun. Laitostemme säätöominaisuuksia kehittämällä ja teknologioihin investoimalla olemme mukana tukemassa sitä. Säätökykyä vahvistamalla varmistamme vakaamman sähköjärjestelmän, joka on Suomelle entistäkin tärkeämpää, Pohjolan Voiman tuotannon kehityksen päällikkö Markus Pyykönen sanoo.

Ultrakondensaattori on sähköstaattinen laite, jonka teho saadaan käyttöön alle sekunnissa ilman merkittävää varauskyvyn menettämistä. 

– Olemme todella tyytyväisiä investointipäätökseen. Hanke on tärkeä osa Iijoen vesivoimaloidemme digitalisoitumista ja toimintajärjestelmien kokonaiskehitystyötä. Pääsemme pilotoimaan teknologiaa, joka pidentää voimalaitoksemme elinkaarta. Turbiini kuluu vähemmän, koska ultrakondensaattori vastaa säätöön alle sekunnissa ja säästää siten vesivoimalaitoksen mekaanista koneistoa, PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Antti-Pekka Sipola sanoo.

PVO-Vesivoima tuottaa sähköä vesivoimalaitoksilla Iijoella, Kemijoella ja Kokemäenjoella. Yhtiön sähköntuotanto on keskimäärin 1,7 terawattituntia vuodessa.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.