https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 7.3.2024

Tekoäly vauhdittaa tuotantoa vuonna 2024

Hyödyntämällä tekoälyä yhdessä kunnossapitoratkaisujen (EAM) kanssa, valmistajat voivat parantaa merkittävästi tapoja, joilla hallinnoida käyttöomaisuuttaan.

Tero_Keemppi_IFS_verkko

Tero Kemppi. Kuva: IFS

Viime vuosi tarjosi useita haasteita, jotka heikensivät tuottavuutta ja tulosta suomalaisessa teollisuudessa. Vaikka energian hinnannousu hidastui, sodat ja maailmanlaajuiset levottomuudet johtivat hintojen nousuun ja toimitusongelmiin, ja yleinen työvoimapula lisäsi haasteita. Tätä kirjoitettaessa ei ole juurikaan viitteitä siitä, että nämä ongelmat vähenisivät vuonna 2024, mutta uudet teknologiat, kuten tekoäly, lisäävät valmiuksia ja mahdollistavat merkittäviä tehokkuusparannuksia valmistavassa teollisuudessa.
Hyödyntämällä tekoälyä yhdessä kunnossapitoratkaisujen (EAM) kanssa, valmistajat voivat parantaa merkittävästi tapoja, joilla hallinnoida käyttöomaisuutta samalla tarjoten uusia mahdollisuuksia optimoida kunnossapidon aikatauluja, vähentää tuotantolinjojen seisokkiaikoja ja parantaa ammattitaitoisten teknikoinen tuottavuutta entisestään.
Tekoäly on jo tehnyt tuloaan valmistavaan teollisuuteen, mutta toistaiseksi se on rajoittunut edelläkävijöihin, joilla on riittävät resurssit ja infrastruktuuri. Tähän ryhmään kuuluvat yritykset, jotka työskentelevät käyttöomaisuuden suorituskyvyn hallinnan (APM) parissa. Tekoäly on tyypillisesti upotettu APM-järjestelmiin, sillä nämä kaksi teknologiaa toimivat hyvin yhdessä ja molemmat perustuvat liiketoiminta- ja operatiivisiin tietolähteisiin.
Jos organisaationne ei käytä käyttöomaisuuden suorituskyvyn hallinnan järjestelmää, ette luultavasti ole vielä ottaneet tekoälyä käyttöön, ja siihen on hyvä syy. Sekä taloudellisesti että organisatorisesti on valtava tehtävä rakentaa tiimi data scientisteja, ML-insinöörejä ja big data -analyytikkoja, mikä on tähän asti ollut edellytys tekoälyteknologian hyödyntämiselle. Koska esivalmennettujen mallien ja itseoppivien algoritmien käyttöönoton myötä tekoälyn integroiminen liiketoimintaprosesseihin on kuitenkin helpompaa ja halvempaa, teknologian odotetaan tulevan laajempaan käyttöön teollisuusyrityksissä vuoden 2024 aikana. Ilmeinen paikka aloittaa tekoälyn hyödyntäminen on yrityksen käyttöomaisuuden kunnossapito, jossa teknologia pystyy ennakoimaan kunnossapitotarpeet ja organisoimaan kunnossapitotoimet tarkemmin ja optimoidummin tuotantovirtaan nähden kuin ihmiset ja nykyiset järjestelmät.
Toinen alue, jolla tekoälyllä voi olla myönteinen vaikutus, on henkilöstöresurssien hallinta. Ammattitaitoisen työvoiman puute on kompastuskivi erityisesti valmistavassa teollisuudessa, jossa kilpailu ammattitaitoisista ammattilaisista on kovaa. Tuoreessa tutkimuksessa 51 prosenttia yrityksistä ilmoitti, että osaamisen säilyttäminen on ensisijainen prioriteetti. Kun ammattitaidosta on pulaa, on ratkaisevan tärkeää optimoida yrityksen käytössä olevien ammattitaitoisten työntekijöiden käyttö. Yksi ilmeinen keino on minimoida hallinnollinen työ, jota tekninen henkilöstö tekee ruudun ääressä. Heidän oman ja yrityksen edun vuoksi heidän ammattitaitoaan olisi käytettävä koneiden ääressä, kentällä, asiakkaiden kanssa - siellä, missä se tuo lisäarvoa, mikä harvoin tapahtuu näppäimistön ääressä.
Tekoälyllä on oma roolinsa tässäkin. Tekoälyä ja automaatiota hyödyntävien älykkäiden järjestelmien avulla teknikot ja muut asiantuntijat voivat siirtyä lähes kokonaan pois näyttöpäätetyöstä. Raporttien kirjoittaminen, työtilausten täyttäminen, tuotantolinjojen vikojen syiden selvittäminen jne. voidaan jättää teknologian tehtäväksi. Esimerkiksi kaikki vikojen seurantaprosessit voidaan hoitaa tekoälyn avulla, joka voi ennustaa lähestyvät viat ja niiden syyt analysoimalla loputtomia määriä tietoja kaikista asiaankuuluvista tietolähteistä reaaliajassa. Tämän jälkeen tekoäly luo automaattisesti korjaavan työtilauksen, osien suunnittelun ja tarvittavien komponenttien tilaamisen. Kaikki tämä tapahtuu täysin automatisoidusti ilman ihmisen kosketusta, jolloin tekniselle henkilöstölle jää paljon aikaa keskittyä itse vian korjaamiseen.
Toiveeni vuodelle 2024 on, että tekoäly tekisi läpimurron valmistavassa teollisuudessa. Toivottavasti mahdollisimman moni yritys rohkeasti kokeilisi uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia. Vaikka maailma ympärillämme on arvaamaton, tekoälyssä meillä on työkalu, jolla voimme ohjata toimintaa tehokkaammin ja turvallisemmin läpi uuden vuoden.
Teksti: Tero Kemppi, Solution Architect, IFS

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.