https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 30.10.2019

Kunnossapidon kehittyminen tulevaisuudessa nuoremman alanharrastajan silmin

Hieman harmaantunut tukka, rauhallinen luonne, 40 vuotta saman työnantajan palveluksessa, tuntee koneiden sielunelämän läpikotaisin, todellinen konekuiskaaja. Tällainen kuva piirtyi mieleeni, kun pohdin vanhan liiton kunnossapidon huippuosaajaa. Henkilöä, jonka pettämätön ammattitaito on hankittu kuuntelemalla, seuraamalla ja tekemällä.

erkki_Mäkelä

Erkki Mäkelä

Business Manager | Industrial Services, Southern Finland at Lassila & Tikanoja Oyj

Jos taas mietin tämän päivän sekä erityisesti huomisen kunnossapitoa, vaihtuu mieleni rauhallinen saaristomaisema huomattavasti hektisempään vilkkuvalojen täyttämään näkyyn. Vaihtuvat työnantajat, digitalisaatio, teknologian voimakas kehittyminen, analytiikka ja koneoppiminen, raju kilpailu osaavista tekijöistä… Jatkuva muutos, johon sisältyy paljon haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia,joiden realisoiminen vaatii meiltä toimenpiteitä ja onnistumisia.

Vaihtuvat työnantajat – Tällä viittaan saman työnantajan leivissä vietettyjen urien lyhentymiseen, jolloin 40 vuotta kokemusta ja osaamista tietyn tuotantolaitoksen koneiden kunnossapidosta kerääviä henkilöitä on tulevaisuudessa enää hyvin harvassa, jos ollenkaan. Meidän tulee saada huoltohistoria hyvine raportteineen haltuun sekä henkilöiden perehdytys tikkiin. Samalla osaamista tukemaan pitää pystyä tuomaan uusia ratkaisuja kuten analytiikkaa ja esimerkiksi lisättyä todellisuutta. Joku voisi kutsua tätä myös tehokkuuden parantamiseksi.

Digitalisaatio, analytiikka, koneoppiminen – Digitalisaatiosta on puhuttu viimeiset vuodet kyllästymiseen asti, mutta sen mukanaan tuomat mahdollisuudet ja hyödyt ovat kiistattomia. Analysoimalla koneiden käyntiä voidaan etukäteen tunnistaa tulevia vikoja sekä varoittaa näistä käyttäjiä. Tämä mahdollistaa taas huoltojen paremman suunnitelmallisuuden ja sitä kautta tehokkuuden koko tuotannossa. Mobiliteetti taas lisää joustavuutta ja tehokkuutta. Toisaalta uudet digitaaliset ratkaisut vaativat kunnossapitäjiltä uudenlaista osaamista, joka vaikuttaa henkilöiden osaamisprofiiliin.

Teknologian voimakas kehittyminen – Enemmän automatiikkaa ja sähköistä ohjausta. Mahdollisuus visuaalisten tarkastusten tekemiseen uudella kamerateknologialla laitteiston purkamisen sijaan. Tässä pari esimerkkiä, joilla voidaan parantaa toiminnan tehokkuutta, kustannustehokkuutta ja turvallisuutta uuden teknologian avulla. Toisaalta niillä on myös selkeä vaikutus päivittäiseen kunnossapitotyön suorittamiseen sekä osaamisvaatimuksiin.

Jos mietitään kunnossapitoalan kehitystä ja tulevaisuutta laajempana kokonaisuutena, on viimeaikainen kehitys ollut mielestäni erittäin positiivista. Alan arvostus on lisääntynyt, kunnossapidon sekä muiden eri funktioiden väliset rajat ovat pikkuhiljaa hävinneet, joka on osaltaan laajentanut tehtävänkuvia, mutta myös lisännyt kunnossapidon osaamista ja arvostusta. Kunnossapito mielletään minusta entistä paremmin elintärkeäksi osaksi tuotanto-omaisuuden arvon hallinnassa ja kehittämisessä. Toisaalta uskon, että teknologioiden monimutkaistuessa myös aikaisemmin vallassa olleet kaiken osaajat tulevat häviämään ja osaamista tullaan hakemaan entistä suppeampiin alueisiin, jolloin kunnossapidonkin osalta todennäköisesti ydinkumppaneiden tärkeys tulee lisääntymään.

Minä näen edessäni äärimmäisen mielenkiintoisen ja todella vahvasti kehittyvät alan, joka parantaa jatkossa teollisuutemme kilpailukykyä. Mutta ovatko koneoppiminen, analytiikka ja lisätty todellisuus vain johtoa ja kehityspuolta kiinnostavaa tulitusta? Miten me varmistamme, etteivät ne tee päivittäisistä työtehtävistä aikaisempaa rutiininomaisempia ja tylsiä? Miten varmistamme potentiaalisten työntekijöiden kiinnostuksen kunnossapidon käytännön tekemiseen myös jatkossa? Nämä ovat mielestäni suurimpia haasteita sekä tärkeimpiä keskustelun aiheita mietittäessä kunnossapitoalan kehittymistä tulevaisuudessa.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.