https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.12.2019

Tekoäly mahdollistaa älykkään kunnossapidon

Teollinen digitalisaatio mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen kunnossapidossa. Tämä tarkoittaa olemassa olevan datan tehokasta hyödyntämistä, minkä avulla saadaan kustannustehokkaat keinot tuotannon stabiloinnille. Tämän seurauksena turvallisuus, tuottavuus ja laatu kasvavat sekä kustannukset alenevat.

juho_salminen

Juho Salminen
Development Engineer, automation and optimization services, Insta Automation Oy

Automaatiojärjestelmästä kerätyn datan hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä prosessiteollisuuden kunnossapidon tehostamiseksi. Dataa on perinteisesti hyödynnetty tutkittaessa jo tapahtuneita asioita, ei proaktiivisen kunnossapidon ohjauksessa.

Tekoälyn hyödyntämisen ehdoton edellytys on datan laatu ja relevanssi. Siksi on ensin varmistettava järjestelmän instrumenttien, toimilaitteiden ja säätimien optimaalinen toiminta.

Usein myös datan keräämiseen, säilyttämiseen ja jakamiseen liittyy pelkoa. Tähän voidaan kuitenkin varautua. Etenkin isoissa prosessilaitoksissa automaatiojärjestelmät ovat pääosin suljettuja järjestelmiä. Turvallisen digitalisaation avulla tietoturvariskit ovat hallittavissa – jo pelkkä tunnistetietojen poistaminen datasta muuttaa sen hyödyttömäksi väärän tahon käsissä. Suurten datamäärien analysointi edellyttää suurta laskentakapasiteettia, ja käytännössä tämä edellyttää julkipilven käyttämistä algoritmin opettamisessa. Opetettua algoritmia sitä vastoin käytetään paikallisesti tehtaan sisäisessä järjestelmässä.

Automaatiojärjestelmien datan käsittelyyn liittyy haasteita, koska niitä ei ole rakennettu nykypäivän vaatimusten mukaisesti. Datan saanti ulos tietovarastoista on useintyölästä ja tehotonta. Tämä vaatii monesti järjestelmäteknisiä muutoksia, jotta data saadaan tehokkaasti käyttöön.

Datan käsittelyyn kannattaa valjastaa tekoälyä. Se on väsymätön rutiinien suorittaja, ja numeroiden käsittelykapasiteetti on valtava. Tekoäly on parhaimmillaan osoittamassa ongelmakohtia, riippuvuussuhteita sekä anomaliaa (epätavallista käyttäytymistä), joiden merkitys kokonaisprosessin tehokkuuden kannalta on tärkeää. Tekoälyllä voidaan yksinkertaistaa ja tuoda esille asioita, jotka muuten hukkuvat ison tietomäärän joukkoon.

Tekoäly mahdollistaa siirtymisen ennakoivasta kunnossapidosta ennustavaan kunnossapitoon. Sen avulla on mahdollista luoda neuroverkko, joka kehittyy ajan myötä. Neuroverkon toiminta perustuu kerättyyn dataan, ja se kykenee tunnistamaan ja ennustamaan asioita. Tämä on erinomainen ratkaisu tehostamaan kunnossapitoa.

Järjestelmä pystyy esimerkiksi seuraamaan pumppauksen toimivuutta vertaamalla sen omaa ja muiden samankaltaisten pumppujen tuottamaa historiadataa. Tämä mahdollistaa aikaisemmin hankalasti ennustettavien asioiden, kuten putken tukkeuman tai juoksupyörän kulumisen, ennustamisen ennen kuin ne alkavat vaikuttaa kriittisesti prosessin tehokkuuteen.

Uusimmat artikkelit

8.5.2024 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: tilauskanta ohenee edelleen – odotukset kääntyneet silti paremmaksi

Teknologiateollisuuden tuore markkinakatsaus kertoo, että alan yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni alkuvuonna edelleen, mutta aiempaa vähemmän. Samalla yritysten odotukset ovat kääntyneet positiivisempaan suuntaan. yritykset viestivä edelleen osaajapulasta.

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.